Le programme de l'Association Atelier EDUCO de Bucarest, Roumanie.
Une nouvelle proposition de partenariat pour ImmoDurabilité©
Photo: © E. CRIVAT 2006
_________________________________________________________
ŞOSEAUA GIURGIULUI – UN CARACAL METROPOLITAN
Intrarea în Bucureşti pe Drumul European E85 se face printr-una dintre cele mai lungi, sărace şi mizere artere bucureştene: Şoseaua Giurgiului. Fără să iasă din reţeta vecinelor Berceni şi Ferentari, cartierul format în partea de sud a Capitalei dezvăluie riveranilor, dar şi oaspeţilor străini sosiţi dinspre Podul Prieteniei, un amestec de inedit, stupid şi inutil. Sutele de conducte răsărite de-a lungul şi de-a latul trotuarelor, stâlpii din beton plantaţi direct pe carosabil şi cinematograful cu vânzare de ciorapi la matineu umbresc prestigiul căruţei cu proşti răsturnate la Caracal.
Metroul mic din Şura Mare
Modificările ilare aduse infrastructurii zonale, vizibile de la intrarea pe Şoseaua Giurgiului, ne arată de la început că mare parte dintre funcţionarii administraţiei locale au serioase probleme cu propriul cap, în care au căzut. Efectele pe termen mediu ale traumatismului sunt vizibile la tot pasul şi se dovedesc greu remediabile. Nu se explică altfel aşezarea de-a lungul liniei tramvaiului 12, moşit îndelung pe vremea fostului Primar General, a unor monumente ale imbecilităţii urbanistice.
Trebuie spus că mediatizatul tramvai 12 denumit, din considerente străine publicului, “tramvaiul prezidenţial” sau “metroul uşor” este, asemeni suratelor de pe traseu, o căruţă electrică dotată cu uşi ce se deschid altundeva decât în dreptul trecerilor de pietoni. Sătulă însă de publicitatea excesivă făcută tramvaiului 12, RATB a aruncat – temporar şi pe un traseu inutil publicului călător – tramvaiul 55. Timp de aproape două luni acesta a deschis uşile la staţia terminus Şura Mare spre stânga vagoanelor, obligând în acest fel călătorii să coboare direct pe mijlocul carosabilului. Evenimentul a trecut neobservat datorită norocului călătorilor care, obişnuiţi cu astfel de capcane specifice zonei, au ştiut să se strecoare timp de două luni printre vehiculele ce îi ameninţau din sens opus. Odată transbordaţi în metroul uşor la staţia Şura Mare II, situată la distanţă apreciabilă de strada cu nume identic, aceiaşi călători s-au putut delecta, până la limita sudică a Şoselei Giurgiului, cu ceea ce riveranii numesc “Infrastructura Curului”.
Pe o distanţă de aproximativ 20 de kilometri, magistrala de gaz metan ce alimentează cartierul concurent Ferentarilor e scoasă la vedere, pe trotuar, pentru a convinge că Distrigaz-Sud se detaşază de economia subterană. Ca într-un film pentru proşti, ţeava groasă şi galbenă serveşte, fără voia proprietarilor, drept prag circular la intrarea în prăvălii sau arcade ţipătoare şi sinistre deasupra porţilor cimitirelor. Până şi umorul tâmp al cizmarilor vânzători de monumente funerare – preocupaţi pe aici de aşezarea în vitrină a crucilor pe calapoade – este umbrit de ţeava gălbuie de care se lovesc clienţii la intrare. Acolo unde spaţiile comerciale lasă însă loc trotuarelor sau locurilor virane, trecătorii se aleg cu suveniruri constând în cucuie şi picioare rupte, după ce se împiedică prealabil de ţevile aşezate precum primarul în mijlocul drumului.
Pe Drumul Găzarului spre Progresul Frânarului
Un alt punct de interes îl constituie piaţa locală, alintată de comunitari “Târgul Regresului” şi căreia personal i-aş spune, fără rezerve, “Tichia de mărgăritar a prostului”. În urmă cu doi ani, şefii Pieţei Progresul au fost demişi, motivat de lipsa autorizaţiilor comercianţilor, lipsa ecusoanelor, neplata taxelor şi de mizeria fizică sufocantă. Acum, în spaţiul reamenajat cu termopane şi cântare electronice, situaţia e neschimbată. Târgul Regresului se întinde din dreptul pieţei public-private – unde contrabanda e suverană – până la strada Drumul Găzarului , un alt etalon al infantilismului administraţiei locale. Între Piaţa Progresul şi cimitirul cu acelaşi nume optimist, situat inspirat între străzile Eternităţii şi Frânarului, Drumul Găzarului leagă Şoseaua Giurgiului de Cartierul Berceni. Contrastând cu artera-mamă, Drumul Găzarului nu are conducte de gaze la vedere. Acest bulevard al jegului şi sărăciei are în schimb un hotel de trei stele cât un apartament, despre care localnicii spun că ar fi bordel. Afişul de la intrare “Strict interzis accesul persoanelor neautorizate” ne face să credem însă că este unitate militară sau adăpost atomic.
Drumul Găzarului mai are – pe lângă sutele de garsoniere igrasioase alăturate vilelor, coteţelor de porci şi grădiniţelor private – o infrastructură de invidiat. Trotuarele ornate cu şanţuri şi gurile de canal fără capac sunt asortate cu pitoreşti stâlpi de beton, răsăriţi direct din carosabil. Peste toate, câinii de luptă, expuşi spre vânzare pe mese pliante şi Cinematograful Flamura, unde nu mai rulează filme dar în foaierul căruia se vând pantofi, aruncă în derizoriu macaraua înţepenită între pereţii circulari ai blocului din urbea lui Marius Tucă şi Dan Diaconescu.
__________________________________________________
De l'Agenda du Maire de Paris Bertrand Delanoë:
MARDI 26 SEPTEMBRE AU JEUDI 28 SEPTEMBRE: Assemblée générale de l’association des maires francophones (AIMF) à Bucarest
JEUDI 28 SEPTEMBRE: 9h Ouverture du 11e Sommet des chefs d’Etats et de Gouvernements francophones à Bucarest
ORGANISATION INTERNATIONALE DE LA FRANCOPHONIE, 1906-2006 Année SENGOR
__________________________________________________
Le président de la Commission Européenne, M. Jose Manuel Barroso, sera présent lors du 11e Sommet de la Francophonie à Bucarest (28-29 septembre) a confirmé à la presse le secrétaire d'Etat roumain à la francophonie, Cristian Preda.